Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα τριμηνιαία έκθεσή Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια σειρά από κοινοτοπίες που δεν προσφέρουν κάτι. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής το οποίο εξ ορισμού ενέχει λιτότητα. Όμως κάνουμε ένα πρώτο βήμα ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να έχουμε τη δυνατότητα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης όπως κάνουμε έως σήμερα».
Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, χωρίς τη διάθεση να θριαμβολογήσουμε, ως θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές και από εκεί και πέρα έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας ακόμη ένα χρόνο και την τρίτη αξιολόγηση που πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αυτά είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές».
Η επίθεση του Ρουβίκωνα
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη 15η Ιουνίου η Ν. Δ. και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, προσπαθούν να βρουν διάφορα ζητήματα πάνω στα οποία επιχειρούν να στήσουν μια αντιπολιτευτική ατζέντα που στοχεύει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι γενικώς τα πράγματα είναι αποσταθεροποιημένα, υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια στους πολίτες. Δε νομίζω όμως ότι η Ν. Δ. μπορεί να τα καταφέρει. Η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει σχέση με αυτό και η πλειονότητα της κοινωνίας το καταλαβαίνει», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο περιστατικό είπε πως, «έγινε μια ακτιβιστική ενέργεια, η Αστυνομία έκανε ό, τι έπρεπε να κάνει, και δεν υπάρχει νόημα στο να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο ζήτημα».
Απάντηση στην κριτική ΝΔ
Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση ότι βγήκαμε στις αγορές με υψηλότερο επιτόκιο από εκείνο χωρών όπως η Πορτογαλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η ΝΔ ασκεί κριτική αλλά αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι από το 2010 έως το 2015 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάφεραν να εκτινάξουν το χρέος στο 180% του ΑΕΠ. «Δηλαδή είναι ίδια η κατάσταση του ελληνικού χρέους με το πορτογαλικό; Και ποιος ευθύνεται γι' αυτό;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας την θέση της αντιπολίτευσης ότι «καταφέραμε να επιστρέψουμε στο 2014 απ' όπου ξεκινήσαμε» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. «Σήμερα έχουμε ένα πρόγραμμα ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και εάν συγκρίνει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας του 2017 και του 2014 δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Το 2014 είμαστε εκτός των στόχων του προγράμματος. Δεν υπήρχε δυναμική στις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγική στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτή τη στιγμή όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης. Είμαστε σε ένα σημείο τομής προς ένα νέο δυναμικό αναπτυξιακό κύκλο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Ταυτόχρονα δίνουμε μια μάχη να κρατηθεί η κοινωνία όρθια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να αμβλύνουμε συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώσουμε και τη θέση ανθρώπων οι οποίοι επί μια πενταετία βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο» είπε και τόνισε το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό είναι διακριτές και οι διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.«Η Ν. Δ.», είπε, «θέλει μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας, με την εργοδοσία πλήρως ανεξέλεγκτη διότι αυτό πιστεύει πως δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μία επί της αρχής τελείως διαφορετική τοποθέτηση. Υποστηρίζει ότι μία ρυθμισμένη αγορά εργασίας και οικονομικά αποτελεσματικότερη και κοινωνικά αναγκαία. Έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας είναι να έχουμε 50% θέσεις πλήρους απασχόλησης και 50% μερικής απασχόλησης όταν πριν λίγο καιρό τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 35% θέσεις πλήρους απασχόλησης και 65% μερικής.
Αγώνας για τις συλλογικές συμβάσεις
ενισχυτες κεραιας τηλεορασης
σοβαρη σχεση θεσσαλονικη
μου χρωστας εναν αυγουστο μητροπανος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου